Flere penge i hånden

Få flere penge i hånden nu uden at få mindre i pension

Der er flere sobre håndtag at skrue på, hvis du gerne vil have flere penge i hånden nu uden at have mindre, når du går på pension.

Det er masser af gode råd, som Smart-Lån.dk giver dig her i samarbejde med en anden og meget vidende ressource: Kviklån sikkerhed, som du finder her.

Pension handler i bund og grund om at spare bedst muligt op og dermed få det største afkast. Populært sagt giver du afkald på forbrug nu i forhold til senere og skal få det bedste ud af pengene i mellemtiden. I indlægget gennemgår vi to måder at få mere ud af sine pensionspenge på. Den første måde er at reducere omkostningerne på pensionen, og den anden måde er at skrue lidt op afkastet uden at være uforsigtig.

En typisk økonomi og pensionsopsparing

Lad os først kort slå fast, at vi tager udgangspunkt i en person på 40 år, som tjener en halv million kroner om året før skat, har en halv million kroner på pensionsopsparingen og indbetaler 15 procent på pensionen. Pensionsalderen er 67 år. Tjener du mere eller mindre, eller har du mere eller mindre på pensionen nu, er dine muligheder for at forbedre din økonomi og pension derefter.

Fjern omkostningerne på din pension

I det første tilfælde skruer vi ned for udgifterne for at få din pension investeret og administreret. Ud fra en middel risikoprofil med halvdelen hver i aktier og obligationer er der to eksempler. I det første eksempel betaler du en procent for at investere i obligationer og to procent for aktier. I andet tilfælde betaler du en halv procent for obligationerne og en procent for aktierne.

Der er altså trukket en procent mere fra afkastet, og det er ganske realistisk. Eksempelvis koster en global fond med aktier i billigste tilfælde en halv procent og i snit let omkring 2 procent. Læg mærke til at laveste pris IKKE er sammenlignet med de højeste priser, så der kan let være flere penge at spare.

Konklusionen bliver, at du kan få ca. 500 kroner mere i hånden om måneden efter skat nu og her, hvis du reducerer omkostningerne. Du kan også fortsætte med at spare ligeså meget op og i stedet have omkring 400.000 kroner mere ved pensionsalderen. Og det er vel og mærke efter, vi har taget højde for, at det også bliver dyrere at leve.

Hvordan reducerer jeg omkostningerne på pensionen?

Omkostningerne spiller en vigtig rolle, fordi det har vist sig, at man ikke kan betale sig til et højere afkast, selvom det naturligvis frister at prøve. Og hvis du ved, hvad du betaler i omkostninger på din pension, er du faktisk en del af en minoritet her i landet. Og det er fair nok, for det er ret svært at finde ud af.

Men tager du skeen i egen hånd, kan du uden det helt store besvær investere selv og skære gevaldigt ned på omkostningerne. Du behøver ikke at bruge meget tid på det ud over første gang, når du sætter dig ind i, hvilke værdipapirer du skal købe. Tænk på at du nok kommer til at købe de samme aktier og obligationer, som du allerede har i forvejen, men du gør det blot billigere. Brug gerne investeringsforeninger og ETF’er (fonde) med lave omkostninger og køb og sælg mindst muligt.

Gå efter højere afkast på pensionen

Ligesom de færreste danskere ved, hvad det koster at få passet pensionen, ved også de færreste, hvad de får af afkast og dermed tager af risiko. Derfor er det interessant at se på, hvad det egentlig kan betyde at gå efter et højere afkast.

Hvis vi forudsætter nogenlunde det samme som i eksemplet, hvor omkostningerne blev reduceret, kan man indbetale endnu mindre, hvis man også skruer op for andelen af aktier og obligationer med højere afkast (og risiko!). Lad os sige, at du lægger ti procent af pensionen i aktier i dag, og nu i stedet lægger halvdelen. Du går altså fra lav til middel risiko – ikke fra lav til høj. Her kan du få omkring 800 kroner mere i hånden om måneden efter skat nu og her, uden at have mindre sparet op, når du går på pension.

Ja, du har også øget risikoen, men hvad nu hvis det rent faktisk passer til dit humør og økonomi at tage lidt mere risiko? Det er i hvert fald en god ide at starte med at finde ud af, hvad du tager af risiko, og om det passer til dig. Herefter kan du så justere og igen med fokus på at holde omkostningerne i bund.

Stort potentiale for at spare penge på din pension

Som du ser, kan der altså let være 1.000 kroner om måneden at spare efter skat, hvis du holder udgifterne i kortere snor og skruer lidt op for risikoen ud at være uforsigtig. Potentialet afhænger af, hvor meget du sparer op til pension, og hvor meget du rent faktisk betaler for det.